میمونها از حیوانهایی هستند که رنگ سبز و قرمز را نمیبینند و در بین بقیه رنگها قادر به تشخیص آنها نیستند.
اما به تازگی دو میمون به نامهای «سم» و «دالتون»، این امکان را پیدا کرده اند که دنیای رنگیتری را تجربه کنند؛ امکانی که با تحقیقها و آزمایشهای زیادی در دانشگاه سیاتل امریکا فراهم شده است.
میمون ها با انجام آزمایش توانایی تشخیص رنگ قرمز را پیدا کردند
به طور کلی موجودات زنده به کمک پروتئینهایی که در چشم آنها وجود دارد قادر هستند رنگها را تشخیص دهند. نبود هر یک از این پروتئینها سبب میشود تا توانایی تمیز دادن رنگها از بین برود. مثلاً این دو میمون میتوانند رنگ آبی و زرد را از هم تشخیص بدهند، اما نبود تعدادی از پروتئینها در چشم آنها باعث شده تا فرقی بین رنگهای قرمز و سبز با رنگهای دیگر قائل نباشند. دانشمندان به تازگی توانستهاند با انجام آزمایش پیچیدهای، ژن مربوط به آن دو پروتئین را به کمک یک نوع ویروس در چشم آنها تزریق کنند (همانطور که میدانید همه ویروسها مضر نیستند). این ژن مثل یک دستورالعمل میماند که فرمان میدهد چگونه آن پروتئینهای مخصوص در چشم ساخته شوند. با گذشت یک هفته از تزریق، روند ساخت پروتئینها آغاز شد و بعد از گذشت بیست هفته، میمونها توانایی تشخیص رنگ قرمز و سبز را پیدا کردند.
خوردن میوه یعنی انتخاب رنگ درست
اما سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که دانشمندان چگونه متوجه شدند که سم و دالتون از این پس دیگر کوررنگی ندارند. آنها یک صفحه پر از نقطههای خاکستری و رنگی را نشان میمون ها دادند و به آنها یاد دادند که در صورت انتخاب نقطههای رنگی، یک میوه جایزه خواهند گرفت (مسئله شرطی شدن) . پیش از این آنها نمیتوانستند رنگ قرمز و سبز را از بین رنگها تشخیص دهند و این دو رنگ را مثل رنگ خاکستری می دیدند، اما بعد از این آزمایشها، آنها توانستند تمام نقطههای رنگی را به درستی انتخاب و تمام میوهها را نوش جان کنند! البته این وسط سؤالهای دیگری هم به وجود میآید که آیا میمونها رنگهای سبز و قرمز را همانطور که ما میبینیم، میبینند و یا به صورت طیفهایی از رنگ زرد و آبی. هنوز شکهای زیادی در این باره وجود دارد اما دانشمندان امیدوارند با انجام این آزمایش موفقیتآمیز، راهی برای درمان افرادی که کور رنگی دارند پیدا کنند.